Lär dig ympa fruktträd och välj dina framtida äppelträd

Jan-Svens Juläpple

 

Torsdag kväll 16 april 2020 i Järbo    

Förtäring serveras från kl 17, föreläsning från ca 17:45. Fika under kvällen, sluttid ca 21

Pris 500:- för hela kvällen inklusive förtäring, fika senare under kvällen och två färdiga små träd att ta med hem

OBS ANMÄLAN SENAST 6 FEBRUARI  (för att vi ska kunna tillhandahålla grundstammar att skapa träden på, för grundstammarna håller redan på att ta slut i landet denna vårvinter) 

 

Du välkomnas till en innehållsrik kväll med teori och praktik kring att ympa! Först lite förtäring (så att du kan komma hit direkt efter jobbet om  du jobbar till sen eftermiddag). Ankomst och start av servering kl  17.

Ca 17:45 blir det föreläsning av kvällens lärare, Sylve Rolandsson, som är aktiv i Pomologiska sällskapet och van föreläsare och praktisk lärare i “äppelsammanhang”.

Därefter lär vi oss att skära snitten rätt och förena stam med ymp för att få fina framtida fruktträd! Det är som en liten “operation” då man måste iaktta verklig hygien!  Två färdiga små äppelträd ingår i kursavgiften, förutom föreläsning,  praktisk instruktion, vägledning, ympvax, tejp och lite jord som du planterar trädet i. Förtäring i början av kvällen samt fika under kvällen ingår i priset. Ympkniv kan du låna under kvällen.

Du kan också köpa den med dig hem för 100:-  ifall du vill fortsätta med denna ädla hobby! Kniven är vald av Sylve som vet att just denna modell bra till den här sortens finlirs-operation 😉 (och även annat arbete med en bra kniv)

Knivar som vi har att låna ut och som han rekommenderar ser ut så här:

Och den noggranna operationen påbörjas så här med rena händer:

Du kan självklart boka flera grundstammar och betala 50:- per ytterligare färdigt litet träd att ta med hem! De är också perfekta presenter att ge bort!

Det kommer att finnas  grundstammar av typen A2. Sylve och jag, Marjo, har diskuterat igenom ifall vi också skulle erbjuda andra sorters grundstammar denna kväll, t.ex. svagväxande träd. Men vi har kommit fram till att just A2 är det bästa för klimatet här i trakten. Träden blir storleksmässigt ca 80% av ett “gammeldags” riktigt högt och stort äppelträd.

Vad gäller ympris, så går det att skapa helt olika sorters äppelträd! Vi kommer att erbjuda ympris från flera sorters träd. Du kan skapa träd som ger sommarfrukt, höstfrukt, frukt för att i första hand musta av eller vinterfrukt som tål olika lång lång lagring! Du väljer och skapar din framtida äppelskörd! Exakt vilka sorter vi fått fram till vår ympkväll är ännu inte klart, men det kommer att bli ett rikt utbud! Lite mer om vilka sorter vi garanterat kan erbjuda finns på anmälningsformuläret som du ser om du väljer att anmäla dig. Nedanstående äpple är Gästriklands landskapsäpple, den kommer det garanterat att finnas ympris av plus flera andra sorter.

Antalet platser är naturligtvis begränsat och tyvärr är det mycket bråttom att veta hur många grundstammar vi ska ta hem – så anmäl dig direkt om du är intresserad!

Torsdag kväll 16 april 2020 ses vi alltså på Lärkans och min gård i Järbo (Sandvikens kommun). Ankomst från kl 17, vi bjuder på förtäring. Föreläsningen startar ca 17:45. Fika under kvällen. Beräknad sluttid ca kl 21. Men du får vägledning och kan hålla på tills de träd du vill ha med dig hem är klara – eller att du känner dig säker att fortsätta hemma! Pris 500 kr för kvällen. + ev. tillägg för fler än två träd. Betala i samband med anmälan. så att vi säkert har grundstammar i rätt antal när vi ses!

Du kan som sagt skapa flera träd än de två som ingår i kursavgiften. Men du måste bestämma NU  hur många träd du vill skapa, alltså samtidigt som du anmäler dig, för det håller redan på att ta slut på grundstammar som man kan beställa. Jag, Marjo, har redan reserverat ett antal grundstammar för detta kvällsevenemang men jag måste bekräfta antalet  träd som företaget ska hålla åt oss redan den 7 februari 2020! Efterfrågan är mycket stor!

Grundstam, ympris och annat material för ytterligare äppelträd än de två som ingår i kursavgiften kan vi erbjuda för 50:-/ träd.

Begränsat antal deltagare!

Anmäl dig snarast och senast den 6 februari 2020  Anmäl dig genom att klicka här! Du kommer då till ett formulär att fylla i, där skriver du också om du vill ha fler träd med dig hem än de två som ingår i kursavgiften på 500:-  Info om hur du betalar finns med, Vägbeskrivning till oss kommer i det mail du får som bekräftelse när du anmält dig!

(Kontaktformuläret som syns här intill kan du använda om om inte vill anmäla dig direkt utan fråga om något)

Svenska äpplen (inbunden)P.s. Görel Kristina Näslund, en ledare inom Pomologiska sällskapet, har skrivit flera äppelböcker. Hennes största heter Svenska äpplen. I handeln kostar den ca 630:-  Under vår ympkväll kan du få köpa den direkt av Sylve för 500:-

Här ett utdrag av vad Bokus skriver om boken: “Import av äpplen kräver långa transporter till nackdel för miljön. Inte minst av den anledningen vill allt fler i dag odla sina egna äpplen. En annan orsak är att äpplen odlade utan besprutning i den egna trädgården smakar allra bäst. Med rätt sortval kan faktiskt alla, som har odlingsmöjligheter och inte bor alltför långt norrut i landet, vara självförsörjande på äpplen från slutet av juli till maj.
Görel Kristina Näslund är en av vårt lands främsta pomologer och här presenterar hon 245 sorter som med framgång kan odlas i Sverige.”

Här kan du se bilder och information om hur Sylve ympar för Högbos räkning:  https://www.hogbobruk.se/bruket/appelgenbanken/ympning.html

 

Lördag med lera! En lördag/månad – eller på begäran

glasburkarharriet burk  plasthandskar lerull hönshusträrulla vickel

Lördag med lera sommaren 2019 planeras följande datum: 4 maj, 1 juni, 6 juli, 3 augusti,  31 augusti, 5 oktober

Dagen börjar kl 10:00 med en guidad tur bland hus byggda med olika lerbyggetekniker. Deltagare kan avvika efter turen. Den avslutas ca kl 12:30. I så fall blir priset endast 180:-/person.  Man kan alltså vara med bara på guidade turen på förmiddagen!

Heldagen ser annars ut så här: vi börjar med guidad tur, därefter lunch och visning av några power point presentationer ang. tillvägagångssätt vid olika byggtekniker.  Vi berättar också om trix och knep som vi lärt oss och delar med oss av inspiration till återbruk och “fiffiga” lösningar! Du får skriftlig info samt sammanfattningar och överblick av allt vi gått igenom. Om så önskas kan lite praktiskt “prova på” också arrangeras. Om du är med hela dagen blir priset  ytterligare 420:-/person, alltså totalt 600:- för heldagen inklusive lunch och fika.

Denna dag är en omfattande introduktion till lerbygge, du får inblick i och ser exempel på många olika byggtekniker och tillvägagångssätt. Du får tips och får inblick hur det går om det blir fel! En omväxlande dag med mycket matnyttigt t.ex. för den som går i funderingar på att bygga med lera!

En separat dag – inte nödvändigtvis just en lördag –  kan ordnas för en grupp som går samman och önskar nedanstående upplägg!

Föranmälan liksom inför alla våra aktiviteter: Klicka här för att anmäla dig via ett formulär där vi frågar bl.a. om dina mat-intoleranser och vilken dag du vill komma och sånt´ 😉  Om du vill fråga oss om något utan att anmäla dig kan du skriva på kontaktformuläret här till höger!

Guidad tur bland lerhus, inblick i många byggtekniker

Förminskad Marjo Guidar med text

På ingen annan plats i Sverige finns lika mycket olika lerbyggetekniker att beskåda på en och samma plats. Detta är Sverige första och enda  folkbildningsgård för ekobygg med lera. Vi visar exempel på och berättar om ett antal olika sätt att bygga miljö-  och människovänligt med lera och vissa andra naturmaterial

Guidade turen tar uppemot 2,5  och ibland 3 tim om du och andra som deltar är  intresserade och frågar mycket =D  Turen genomförs  med många korta promenader utomhus så klä dig efter väder!

Våra ordinarie turer erbjuds under 2019 vanligtvis en torsdag i varje månad fr.o.m. april t.o.m. oktober oftast kl 18 – ca 20:30. I oktober tidigare p.g.a. mörkret – förslagsvis 16:30 – 19:00. Och generellt; vi behöver föranmälan så vi vet hur många som kommer! (se nedan)  Planerade datum för guidad tur sommarhalvåret 2019:  torsdagar:  9 maj, 20 juni, 11 juli, 8 augusti, 12 september och 10 oktober.

Den guidade turen är också första delen av våra “Lördag med lera” , du kan alltså vara med enbart på förmiddagen de lördagar vi har det evenemanget  4 maj, 1 juni, 6 juli, 3 augusti, 31 augusti och 5 oktober 2019. Om du vill vara med hela lördagen får du läsa mer under fliken “lördag med lera”

Möjlighet finns förstas att beställa en egen guidad tur om de tillfällen vi erbjuder inte passar. Meddela ert önskemål om dag och tid så ska vi göra vad vi kan för att tillmötesgå det!

Turen ges också på engelska om så önskas!

Den guidade turen kostar som utgångspris 180:- per person, mer om vi ska servera förtäring eller erbjuda övernattning eller något annat. Pris enl. ök i så fall.

Föranmälan behövs liksom till alla våra aktiviteter; var snäll och anmäl dig här!