Lördag med lera! En lördag/månad – eller på begäran

glasburkarharriet burk  plasthandskar lerull hönshusträrulla vickel

Lördag med lera sommaren 2018 planeras till  30 juni,  (25 augusti inställt p.g.a. sjukdom), samt antagligen en sista gång för säsongen  lördag 22 september  – Obs ändrad från tidigare annonserad 29/10 .

I oktober brukar det vara för kallt att arbeta med lera! En separat dag – inte nödvändigtvis just en lördag –  kan självklart ordnas för en grupp som går samman och önskar nedanstående upplägg!

Dagen börjar kl 10:00 med en guidad tur bland hus byggda med olika lerbyggetekniker. Deltagare kan avvika efter turen. Den avslutas ca kl 12:30. I så fall blir priset endast 150:-/person

Heldagen ser annars ut så här: vi börjar med guidad tur, därefter lunch och praktiskt prova på efter lunch. Då blir priset  ytterligare 350:-/person, alltså totalt 500:- för heldagen inklusive lunch och fika.

Denna dag är en omfattande introduktion till lerbygge, du får inblick i och ser exempel på många olika byggtekniker och tillvägagångssätt. Du får tips och får inblick hur det går om det blir fel! En omväxlande dag med mycket matnyttigt t.ex. för den som går i funderingar om att bygga med lera!

Föranmälan liksom inför alla våra aktiviteter: Klicka här för att anmäla dig via ett formulär där vi frågar bl.a. om dina matintoeleranser och vilken dag du vill komma och sånt´ 😉  Om du vill fråga oss om något utan att anmäla dig kan du skriva på kontaktformuläret här till höger!

Rocket mass heater, pocket rocket, barrel oven och andra effektiva eldstäder, fr kväll 29/6 – sö em 1/7 -18

henrik-litenVår första rocket mass heater byggde vi  sommaren -16 med lera, sand, stenar och bara några få köpta detaljer. Den fungerar bra men ska justeras lite – det gör vi tillsammans denna helg!

Därefter har vi byggt ytterligare en – i växthuset som  hjälp i förkultivering av plantor. Dessutom har vi byggt ett par rocket stoves och en barrel oven. Förutom att vi pratar om alla kvaliteer med dessa typer av eldstäder ska vi vara praktiska och bygga, bl.a. en pocket rocket.

På bilden ovan ser du Henrik Othzén som var arbetsledare under arbetet med vår första rocket mass heater och även den andra. Han kommer att leda arbetet även under workshopen.

Så här tänker vi oss helgen:

Fredag  29/6: kl 18-18.30 ankomstfika. Presentation av oss alla som deltar. Informell föreläsning och samtal om rocket mass heaters och rocket stoves. Vi berättar hur vi gjort och hur vi tänkt. Inkvartering och godnatt

Lördag 30/6  kl 8:30 frukost, därefter guidad tur runt alla lerhus på gården; information och inblick i många sätt att bygga med lera. Därefter lunch och sen startar vi direkt att bygga /reparera eldstäder hela eftermiddagen och in på kvällen så länge vi orkar och vill. Pauser för fika och mat förstås.

Söndag 1/7 Frukost och sedan under hela förmiddagen fortsättning bygge, lunch och bygge ett tag till. Avslut i samband med eftermiddagsfika.

Begränsat antal deltagare.

Pris 2200:-/ person inklusive all förtäring och övernattning i enkelt, antagligen mixat boende

Ta med: varma oömma arbetskläder samt egen sovsäck och handduk

Anmäl dig genom att fylla i ett formulär som öppnas i ett nytt fönster.  Klicka här!

om du vill fråga om något kan du istället använda kontaktformuläret här intill!

Guidad tur bland lerhus, inblick i många byggtekniker

Förminskad Marjo Guidar med text

På ingen annan plats i Sverige finns lika mycket olika lerbyggetekniker att beskåda på en och samma plats. Detta är Sverige första folkbildningsgård för ekobygg med lera. Vi visar exempel på och berättar om ett antal olika sätt att bygga miljö- och människovänligt med lera och vissa andra naturmaterial Vi berättar också  – om du så önskar –  om trix och knep som vi lärt oss och delar med oss av inspiration till återbruk och “fiffiga” lösningar!

Just detta år, 2018, satsas det här i länet på traditionella hantverkstekniker och hur det “arvet” utvecklats. Lerklining, d.v.s. att putsa vägg med lerblandning, har varit känt sedan mycket länge i dessa trakter – men nu är det dags att sprida info också om vidareutveckling av många sorters lerbyggetekniker!

Guidade turen tar uppemot 2,5  och ibland 3 tim om du och andra som deltar är mycket intresserade och frågar mycket =D Turen genomförs  med många korta promenader utomhus så klä dig efter väder!

Våra ordinarie turer erbjuds under 2018  vanligtvis en torsdag i varje månad fr.o.m. april t.o.m. oktober oftast kl 18 – ca 20:30. Och generellt; vi behöver föranmälan så vi vet hur många som kommer! (se nedan)

Möjlighet finns förstas att beställa en egen guidad tur om de tillfällen vi erbjuder inte passar. Meddela ert önskemål om dag och tid så ska vi göra vad vi kan för att tillmötesgå det! Turen ges också på engelska om så önskas!

Under 2018 planeras guidade turer till torsdagen den 12 april, 3 maj, 14 juni, 5 juli, 2 augusti,  (6 september inställt p.g.a. sjukdom) och slutligen 4 oktober.

Den guidade turen kostar som utgångspris 150:- per person, mer om vi ska servera förtäring eller erbjuda övernattning eller något annat. Pris enl. ök i så fall.

Föranmälan behövs liksom till alla våra aktiviteter; var snäll och anmäl dig här!

 

 

 

En dag om äggoljetempera vår-sommar -18, datum oklart

underbara kulörer, miljövänliga ingredienser: naturliga jordpigment, vatten olja och ägg…inget otäckt att andas in vid målning och inte heller några giftiga emissioner som avges från väggar eller andra målade ytor någonsin. En färgyta som åldras “med värdighet”. Och om det blir färg över kan man bjuda katten  på resterna eller lägga det i komposten!

Det är bortglömt att man kan blanda färg själv…men det är dessutom lätt och inte alls speciellt dyrt. Kom med och stifta bekantskap med denna uråldriga målerimetod!

 

Vi visar på flera miljöer som vi målat med dessa underbara färger, och under dagen får du vara med om att blanda och måla både utvändigt och invändigt.

Vi börjar kl 10 på lördagsförmiddagen med att gå runt och titta på lite olika ytor och miljöer som målats. Sedan sätter vi igång praktiskt. Pauser för lunch och fika förstås. Vi håller på så länge vi har lust – antagligen till sena eftermiddagen!

 

Anmäl dig genom att fylla i ett formulär som öppnar i ett nytt fönster. klicka här!

 

Workshop om utvändig lerputs sommaren 18, datum oklart

Workshop lerputs utvändigt, teori och praktik. 

Börja med att delta i den guidade turen på torsdagskvällen kl 18 – 20:30 för att få en god grundförståelse för olika lerbyggetekniker samt lite trix och knep.

Kvällsfika och inkvartering

Fr.o. m. fredag morgon är det fokus på lerputs fredag-lördag-söndag. Samtal om lerblandningar och värdet av olika typer för specifika ändamål. Tillsammans gör vi en passande blandning och lerputsar ytterväggarna på ett hus. 

 Mer info kommer snart här. om du har frågor innan vi hinner skriva mer; använd kontaktformuläret här intill!

Lerulls-workshop fre 18 augusti – sönd 20 augusti

KOM och experimentera med oss – för att förbereda att på sikt få fram framtida goda ekologiska byggmaterial! 

72pxIMG_2792

Fårull betraktas av de allra flesta som en restprodukt från fårhållning. Många plöjer ner sin ull eller bränner den. Synd!  Här på gården  återbrukar vi all vår fårull. Den finaste hantverkar vi med, t.ex. tovar av, den smutsigaste använder vi som marktäckning i odlingarna och kvalitén däremellan använder vi som armering i våra lerhusbyggen. T.ex. för att minimera sprickbildning överbryggar vi materialmöten med ull som vi doppat i lervälling.  

Denna vår experimenterar vi dessutom med lerull lite mer än vi tidigare gjort. Två studenter som snart blir klara ingenjörer på Högskolan i Gävle är med denna vår och har gjort lerullsplattor som de sedan gjort mätningar i laboratorium på och  skriver om resultaten. Detta blir ämnet för deras kandidatuppsats.

100_4680

Under våren  och försommaren -17 har vi -flera personer experimnenterat på flera sätt med lerull. Vi fortsätter ! Denna helg i augusti planerar vi att fortsätta och öppnar upp för dig som är intresserad. Vi kommer att visa på flera sätt att jobba med lera och ull bl.a. vidareutveckla idéer om att gjuta plattor av ull och lera på flera sätt och dessutom lerullsblock. Den sortens block blir förstås inte bärande som Lecasten – men tänk så praktiskt det vore att mura upp sådana block i en bärande träkonstruktion! Det skulle kunna bli en mycket  isolerande vägg som man sen lerklinar invändigt för värmelagring och lerputsar utvändigt som skydd mot väder och vind… Du kan också  prova på att göra vicklar med lerull,

Kom och experimentera med oss och utveckla idéerna! För visst vore det toppen om vi i framtiden kunde få igång någon produktionslinje av material som dessa… så att alla ekobyggare kan få tag i inhemska produkter istället för att importera från Tyskland t.ex….. Kanske är du en entreprenör som inom en snar framtid kommer igång med en sådan produktionslinje i Sverige? Eller du är en självbyggare som vill vara med och experimentera för att sen kunna skapa byggmaterial till ditt eget framtida boende med både isolering och termisk massa (som lagrar värme) ?!

Marjo Marthin som bor på gården och är sekreterare i Lerbyggeföreningen i Sverige, och har byggt med lera sedan 2010 leder workshopen. Fred Andersson som varit medlem i Lerbyggeföreningen i ca 25 år och har byggt med de flesta tekniker och vurmat för just LERULL i många är är med och assisterar oss alla under hela workshopen. Så här tänker vi oss helgen:

Fredag: kl 19:00 ankomstfika. Presentation av oss alla som deltar. Samtal om ekobygge, isolering och värmelagrande material. Inkvartering och godnatt.

Lördag  kl 8:30 frukost, därefter guidad tur runt alla lerhusbyggen på gården; information och inblick i många sätt att bygga med lera. Därefter lunch och sen startar vi direkt att blanda lervälling och begjuta fårull med. Vi pressar plattor och block efter allas våra idéer! Vi fortsätter hela eftermiddagen och in på kvällen så länge vi orkar och vill. Pauser för fika och mat förstås + kvällsföreläsning med bildvisning.

Söndag: frukost och sedan under hela dagen fortsättning på det vi påbörjade under lördagen. Pauser för fika och mat förstås! Avslutning söndag em.

Begränsat antal deltagare

Pris 850:-/ person inklusive all förtäring och övernattning i enkelt boende. Betalas till Pg 19 32 72-2. Ta med: varma oömma arbetskläder, grova skor –  stövlar kanske? Samt sovsäck eller lakan och handduk. Om du vill bo bättre får du ordna annat eget boende, kolla t.ex. med Halvarsbackens Turistboende i Järbo (3,5 km från gården, skjuts kan ordnas) Bokning: Birgitta Olsson 070-220 20 01

Om du inte kommer med egen bil kan du komma kommunalt till Sandviken eller Järbo. Vi kan hämta med bil vid busshållplatsen antingen i Järbo eller i Sandviken. Om du kommer från eller via Stockholm och inte åker bil rekommenderar vi utmärkta SGS-bussen från Stockholm till Sandviken. Bussresan kostar 160:- enkel väg och tar 2 tim och ca 25 min  (måste förbokas hos SGS). Starttiden på fredagskvällen funkar också för deltagare som kommer med bussen som lämnar Stockholm kl 16:00 på fredagen.

Anmälan görs i ett formulär som öppnas i nytt fönster. Här!  Varmt välkommen!