Lördag med lera! En lördag/månad – eller på begäran

glasburkarharriet burk  plasthandskar lerull hönshusträrulla vickel

Lördag med lera sommaren 2018 har blivit inställda p.g.a. sjukdom

I oktober brukar det vara för kallt att arbeta med lera! En separat dag – inte nödvändigtvis just en lördag –  kan ordnas för en grupp som går samman och önskar nedanstående upplägg!

Dagen börjar kl 10:00 med en guidad tur bland hus byggda med olika lerbyggetekniker. Deltagare kan avvika efter turen. Den avslutas ca kl 12:30. I så fall blir priset endast 150:-/person

Heldagen ser annars ut så här: vi börjar med guidad tur, därefter lunch och praktiskt prova på efter lunch. Då blir priset  ytterligare 350:-/person, alltså totalt 500:- för heldagen inklusive lunch och fika.

Denna dag är en omfattande introduktion till lerbygge, du får inblick i och ser exempel på många olika byggtekniker och tillvägagångssätt. Du får tips och får inblick hur det går om det blir fel! En omväxlande dag med mycket matnyttigt t.ex. för den som går i funderingar om att bygga med lera!

Föranmälan liksom inför alla våra aktiviteter: Klicka här för att anmäla dig via ett formulär där vi frågar bl.a. om dina matintoeleranser och vilken dag du vill komma och sånt´ 😉  Om du vill fråga oss om något utan att anmäla dig kan du skriva på kontaktformuläret här till höger!

Guidad tur bland lerhus, inblick i många byggtekniker

Förminskad Marjo Guidar med text

På ingen annan plats i Sverige finns lika mycket olika lerbyggetekniker att beskåda på en och samma plats. Detta är Sverige första folkbildningsgård för ekobygg med lera. Vi visar exempel på och berättar om ett antal olika sätt att bygga miljö- och människovänligt med lera och vissa andra naturmaterial Vi berättar också  – om du så önskar –  om trix och knep som vi lärt oss och delar med oss av inspiration till återbruk och “fiffiga” lösningar!

Just detta år, 2018, satsas det här i länet på traditionella hantverkstekniker och hur det “arvet” utvecklats. Lerklining, d.v.s. att putsa vägg med lerblandning, har varit känt sedan mycket länge i dessa trakter – men nu är det dags att sprida info också om vidareutveckling av många sorters lerbyggetekniker!

Guidade turen tar uppemot 2,5  och ibland 3 tim om du och andra som deltar är mycket intresserade och frågar mycket =D Turen genomförs  med många korta promenader utomhus så klä dig efter väder!

Våra ordinarie turer erbjuds under 2018  vanligtvis en torsdag i varje månad fr.o.m. april t.o.m. oktober oftast kl 18 – ca 20:30. Och generellt; vi behöver föranmälan så vi vet hur många som kommer! (se nedan)

Möjlighet finns förstas att beställa en egen guidad tur om de tillfällen vi erbjuder inte passar. Meddela ert önskemål om dag och tid så ska vi göra vad vi kan för att tillmötesgå det! Turen ges också på engelska om så önskas!

Under 2018 enda kvarstående möjlighet: torsdagen den 4 oktober.

Den guidade turen kostar som utgångspris 150:- per person, mer om vi ska servera förtäring eller erbjuda övernattning eller något annat. Pris enl. ök i så fall.

Föranmälan behövs liksom till alla våra aktiviteter; var snäll och anmäl dig här!

 

 

 

Workshop om utvändig lerputs sommaren 18, datum oklart

Workshop lerputs utvändigt, teori och praktik. 

Börja med att delta i den guidade turen på torsdagskvällen kl 18 – 20:30 för att få en god grundförståelse för olika lerbyggetekniker samt lite trix och knep.

Kvällsfika och inkvartering

Fr.o. m. fredag morgon är det fokus på lerputs fredag-lördag-söndag. Samtal om lerblandningar och värdet av olika typer för specifika ändamål. Tillsammans gör vi en passande blandning och lerputsar ytterväggarna på ett hus. 

 Mer info kommer snart här. om du har frågor innan vi hinner skriva mer; använd kontaktformuläret här intill!