Workshop att tillverka egna bivaxdukar 5/3 2020

Torsdagskvällen den 5 mars kl 19 – ca 21 

Då har vi riggat med värmeplatta, skyddat golv och annan inredning, har bivax på smältning och arrangerat för att några personer kan vara med oss och doppa tygbitar i smält vax, torka dem och åka härifrån med egna bivaxdukar för att att slå in ostar, bröd, sallader och matrester i ….

Vaxduk till förvaring av mat och matrester – ett miljövänligare och hälsosammare alternativ än plast – eftersom många ämnen i plaster går över i maten som plastfolien och plastpåsarna kommer i kontakt med. Bivax har naturligt antibakteriella egenskaper.  Använd dukarna till allt utom rått kött, fisk och kyckling.

Vi serverar denna kväll enkelt kvällsfika under tiden som vi pysslar. Du får gärna ha med egna tyger ifall du vill, annars hr vi en del uttjänta bomullstyger som vi kan dela med oss av.

Pris 350:-/ person för kvällen och  då har du fem bivaxdukar med dig hem*) och har lärt dig ett bra sätt att producera egna dukar för framtiden!  Vår erfarenhet är att de håller bra i många månader, kanske uppemot ett år – det beror förstås på hur ofta man viker och tvättar dem^^. Vi berättar utifrån våra erfarenheter och du får skötselråd med dig hem.  *) vi föreslår storlekar max 33×33 och förslagsvis några mindre kanske  25×25/ 18×18 för olika ändamål

Vi kan inte vara så många samtidigt när vi gör detta. Om denna kväll blir fulltecknad snabbt upprepar vi denna “bivax-pyselkväll” torsdagskvällen i veckan därpå, alltså den 12/3.

Anmäl dig här!

 

UTVÄNDIG LERPUTS må 8 – lördag 13 juli 2019 i Järbo, Sandvikens kommun

Välkommen med på en lärorik vecka då vi lerputsar ytterväggarna på ett trähus! Begränsat antal deltagare!

Kursavgift endast 500:- mest för att vi ska hålla en plats för dig!  Ingen mer avgift för vi behöver hjälp att få arbetet gjort denna vecka! Vi bjuder på frukost, förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika. Kvällsmat får var och en bekosta och ordna själva. Pendla eller stanna kvar på gården i enkelt boende med egen sovsäck. Sovplats i vårt armétält eller ditt eget tält. Du bidrar med god arbetsinsats och du lär dig en massa på köpet! Självklart kommer jag att ge den guidade turen till alla som vill och f.ö. berätta om allt jag kan om lerbygge  – i den mån du så önskar!

Anmälan och ytterligare info här:   Det verkar uppstå problem ibland med denna länk… om så: skicka meddelande på annat sätt: info@ekobyggmedlera.se      Eller skriv i kontakt-rutan här intill!

Odla din egen svamp 10 maj 2018

Odla din egen svamp på trästock och i halmbädd!

240_F_143961277_LdF5I9tn6PhXNGVFCvbtYo66BBjsypzA

Start kl 10. Ankomstfika serveras från kl 09:30. Efter välkommen och presentation håller vi på hela dagen med avbrott för lunch och eftermiddagsfika.

Vi tillhandahåller stockar som vi tillsammans borrar många hål i och pluggar in svamp-sporer i. Du tar med dig hem två preparerade stockbitar som förhoppningsvis ger dig fin skörd i höst och många år framöver! De två stockarna kommer då att ha pluggar med Shitake-svamp respektive Ostronskivling. Två sorter som vi haft framgång med.

Du är också med och anlägger en svamp-odlingsbädd på halm så du ser hur det går till och kan göra likadant hemma hos dig själv!

Pris: 750:- inkl. förtäring och material

Anmälan förs genom att du fyller i formuläret här!

Om du inte vill anmäla dig utan fråga om något: använd kontaktformuläret här intill!

Rocket mass heater, pocket rocket, barrel oven och andra effektiva eldstäder, fr kväll 29/6 – sö em 1/7 -18

henrik-litenVår första rocket mass heater byggde vi  sommaren -16 med lera, sand, stenar och bara några få köpta detaljer. Den fungerar bra men ska justeras lite – det gör vi tillsammans denna helg!

Därefter har vi byggt ytterligare en – i växthuset som  hjälp i förkultivering av plantor. Dessutom har vi byggt ett par rocket stoves och en barrel oven. Förutom att vi pratar om alla kvaliteer med dessa typer av eldstäder ska vi vara praktiska och bygga, bl.a. en pocket rocket.

På bilden ovan ser du Henrik Othzén som var arbetsledare under arbetet med vår första rocket mass heater och även den andra. Han kommer att leda arbetet även under workshopen.

Så här tänker vi oss helgen:

Fredag  29/6: kl 18-18.30 ankomstfika. Presentation av oss alla som deltar. Informell föreläsning och samtal om rocket mass heaters och rocket stoves. Vi berättar hur vi gjort och hur vi tänkt. Inkvartering och godnatt

Lördag 30/6  kl 8:30 frukost, därefter guidad tur runt alla lerhus på gården; information och inblick i många sätt att bygga med lera. Därefter lunch och sen startar vi direkt att bygga /reparera eldstäder hela eftermiddagen och in på kvällen så länge vi orkar och vill. Pauser för fika och mat förstås.

Söndag 1/7 Frukost och sedan under hela förmiddagen fortsättning bygge, lunch och bygge ett tag till. Avslut i samband med eftermiddagsfika.

Begränsat antal deltagare.

Pris 2200:-/ person inklusive all förtäring och övernattning i enkelt, antagligen mixat boende

Ta med: varma oömma arbetskläder samt egen sovsäck och handduk

Anmäl dig genom att fylla i ett formulär som öppnas i ett nytt fönster.  Klicka här!

om du vill fråga om något kan du istället använda kontaktformuläret här intill!

Fläta av pil och andra sorters grenar 19-20 maj -18

En två dagars workshop 19-20 maj -18 (pingsthelgen) i Järbo (Sandvikens kommun) med grundläggande info och prova på att fläta med pil och av andra sorters grenar. Det blir bildvisning och samtal om olika tekniker och vi kommer att skapa stora och små alster, några av levande grenar och andra av torkade uppblötta grenar.

Du får mycket inspiration och många idéer, provar på olika tekniker och får med dig en korg hem som du flätar här under helgen.      

Start kl 10 lördag förmiddag. Ankomstfika serveras från kl 09:30. Efter välkommen och presentation håller vi på hela lördagen och söndagen med avbrott för fikor och matpauser.

Pris: 1200:- inkl all förtäring och material. (ingen mons tillkommer då föreningen är idéell)

Övernattning kan antagligen ordnas till billigt pris. Meddela om du behöver den hjälpen!

Anmäl dig genom att klicka här anmälan pilflätning

kompostkorg

images     download

En dag om äggoljetempera

underbara kulörer, miljövänliga ingredienser: naturliga jordpigment, vatten olja och ägg…inget otäckt att andas in vid målning och inte heller några giftiga emissioner som avges från väggar eller andra målade ytor någonsin. En färgyta som åldras “med värdighet”. Och om det blir färg över kan man bjuda katten  på resterna eller lägga det i komposten!

Det är bortglömt att man kan blanda färg själv…men det är dessutom lätt och inte alls speciellt dyrt. Kom med och stifta bekantskap med denna uråldriga målerimetod!

 

Vi visar på flera miljöer som vi målat med dessa underbara färger, och under dagen får du vara med om att blanda och måla både utvändigt och invändigt.

Vi börjar kl 10 på lördagsförmiddagen med att gå runt och titta på lite olika ytor och miljöer som målats. Sedan sätter vi igång praktiskt. Pauser för lunch och fika förstås. Vi håller på så länge vi har lust – antagligen till sena eftermiddagen!

 

Anmäl dig genom att fylla i ett formulär som öppnar i ett nytt fönster. klicka här!

 

workshop att lerklina en trossbotten av trä 4-5 maj 2016

100_0039 IMG_0799 IMG_0817

Workshop onsdag 4 + torsdag 5 maj: Vi lerklinar en trossbotten i ett trähus. Du får vara med och förbereda, göra lerblandning för detta syfte och lerklina. Samtal, info och praktik! Guidad tur på denna Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera, ingår. Pris 600:- inklusive enkelt härbärge natten mellan onsdag och torsdag och all förtäring. (Ta med egna lakan, handuk och bra arbetskläder)

Vi håller till i Järbo, Sandvikens kommun Gästrikland. Mer info och anmälning till info@ekobyggmedlera.se

 

 

Svärdsjö-får-träff 5 september

Denna aktivitet har ingen koppling till lerbygge – men genomfärs på gården som är Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera.

 

Alla som har Svärdsjöfår eller är intresserade av den rasen och kanske funderar på att skaffa får just av den trevliga sorten hälsas varmt välkomna till en heldagsträff lördagen den 5 september. Självklart är också andra får-intresserade personer välkomna!

Möjlighet finns att anlända dagen innan och övernatta i närheten av gården där träffen ska hållas. Naturligtvis finns möjlighet att även övernatta till söndagen.

Denna helg är ett utmärkt tillfälle att byta baggar, sälja eller köpa bagge och tackor, prata om speciella fördelar och/eller omständigheter som vi upplever med individer av just vår ras. Genbanksansvarig för Svärdsjöfåren: Nina Lundberg från Piteå kommer att vara här  och berätta för oss om rasens historia, hur det går nu för denna ras, lite om statistik, m.m. Hon är också beredd att  svara på frågor som ni kan tänkas ha om utfodring, lamningshjälp, sjukdomar, avelsråd, hur man hanterar får, hur man tar hjälp av vallhund, tips på hur man bygger foderhäckar och lamningsboxar eller vad som önskas. Naturligtvis är det allra bäst om ni som vill delta ger henne chans att förbereda sig på frågorna! Det görs lättast genom att ni skriver in frågor på anmälningsformuläret.

Som “det lilla extra” under vår träff gör vi gemensam utflykt (med några bilar) enbart några mil in över gränsen mot Dalarna (en timmes resa). Där ska vi besöka familjen Barkas i Svärdsjö där rasen har sitt ursprung. Vi får träffa mamma Anna-Britta och Elisabeth som båda är inställda på att berätta för oss om sina erfarenheter och sin historia om hur de började att rädda rasen. Vi får också träffa mycket tama och personliga får på deras gård.

Vi kan också duka upp ett bord och visa varandra hantverk som gjorts av våra fårs ull och skinn! På detta sätt kan vi säkert inspirera varandra! Ta med egna alster så gör vi en vacker tillfällig utställning under dagen!

Varmt välkomna till en heldag (ev. förlängd med övernattningar) kring våra rara hornlösa Svärdsjöfår!

pris: 450:-/person inkl övernattningar och all förtäring under lördagen samt kvällsfika fredag och/eller frukost söndag morgon. 

Träffen genomförs i Järbo (Sandvikens kommun) i Gästrikland. Vägbeskrivning ges efter anmälan som görs här.  Om Du inte använder dator – ring Marjo Marthin 0290 – 70770. Marjo är frun på gården där träffen hålls och där det förstås också finns Svärdsjöfår. Här finns också en mycket modig och duktig herdehund som lever med fåren och håller björn, varg, lo och räv på avstånd. Denna gård är Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera. Guidad tur kan förstås genomföras om intresse finns men det blir antagligen svårt att hinna med under lördagen – så kanske bäst söndag morgon efter frukost.

Ang frågor just om livdjur och byten/försäljning/inköp är det säkrast att prata direkt med Nina på tel: 070 – 308 54 97 eller maila på mailadress: carleishgarden@gmail.com 

kallemedfårcrop72

Foto från gården där Svärdsjöträffen ska genomföras: Fårvaktaren Kalle Kavat med några av sina flockmedlemmar. Han är av rasen Pastore Maremmano Abruzzese, till vardags säger man ”Maremma”. Det är en ras som utvecklats under mer än 2000 år för att vara en självständig ”herde” för sina får. Självklart är det inte alla individer av den rasen som är så lugna, modiga och lämpliga för det krävande jobbet men de som håller måttet klarar ofta sin flock fri från viltangrepp bättre än elstängsel. Tillstånd behövs från Jordbruksverket, Länsstyrelsen och Viltskadcenter för att få ha en herdehund som lever med fåren dygnet runt, året runt.

Foto: Erik Bodell

Söndag 8 mars: Start; läse- och samtalscirkel

ingen-framtid-utan-forlatelse forlatelse-den-fyrfaldiga-vagen-till-helande-for-oss-och-var-varld

Söndag kväll den 8 mars  kl 17 träffas vi för första gången. Vi bestämmer tillsammans hur många träffar vi ska ses, när och hur länge…

Vi utgår från Desmond Tuto´s och  hans dotters fantastiska bok om Förlåtelse. Han har sagt: “Utan förlåtelse ingen framtid”, det är ett påstående som kan förstås på många plan…

Självklart behöver vi inte dela våra djupaste privata (hemliga) erfarenheter och tankar med varandra i denna grupp! Vi kan prata OM våra processer och erfarenheter av läsningen och övningarna på ett personligt och äkta sätt utan att behöva avslöja våra privata tankar! Vi kan dela så mycket eller så lite vi vill! Men att ha en struktur för hur vi läser boken, och att berätta för varann vad vi får ut av att göra de fina övningarna,  vad vi har för nytta av skrivövningarna, meditationsövningarna och vissa symbolhandlingar som boken på ett mycket fint sätt vägleder läsaren att använda som redskap för att komma vidare i vars och ens liv.

Denna cirkel kan ge impulser för var och en att komma vidare i livet!

Jag som inbjuder till denna cirkel har sträckläst boken som är underbar, men jag lät bli att göra  övningarna. Jag tänkte att dem gör vi i sakta mak när vi har en plan för hur ofta och när vi ska träffas. Cirkeln och boken blir fantastiska redskap för oss var och en för att komma vidare i våra respektive liv… För alla har vi någon “surdeg” som ligger där i något “hörn” av vår själ och dämpar, hämmar… Nu tar vi varsamt hand om oss själva och växer vidare! Kom med!

 

Lördag 21 mars: Workshop: lerbygge med udda material

72pxIMG_3258

Med start kl 10 blir denna lördag en workshop där vi lär ut allt vi lärt oss om att använda udda material i lerbyggen. Bl.a. fårull doppad i lervälling som tätning mot drag, kottar, m.m. Vi visar först många exempel på vad vi använt, sedan provar Du på själv! 300:- heldag inkl. lunch