Odla din egen svamp 10 maj 2018

Odla din egen svamp på trästock och i halmbädd!

240_F_143961277_LdF5I9tn6PhXNGVFCvbtYo66BBjsypzA

Start kl 10. Ankomstfika serveras från kl 09:30. Efter välkommen och presentation håller vi på hela dagen med avbrott för lunch och eftermiddagsfika.

Vi tillhandahåller stockar som vi tillsammans borrar många hål i och pluggar in svamp-sporer i. Du tar med dig hem två preparerade stockbitar som förhoppningsvis ger dig fin skörd i höst och många år framöver! De två stockarna kommer då att ha pluggar med Shitake-svamp respektive Ostronskivling. Två sorter som vi haft framgång med.

Du är också med och anlägger en svamp-odlingsbädd på halm så du ser hur det går till och kan göra likadant hemma hos dig själv!

Pris: 750:- inkl. förtäring och material

Anmälan förs genom att du fyller i formuläret här!

Om du inte vill anmäla dig utan fråga om något: använd kontaktformuläret här intill!

Fläta av pil och andra sorters grenar 19-20 maj -18

En två dagars workshop 19-20 maj -18 (pingsthelgen) i Järbo (Sandvikens kommun) med grundläggande info och prova på att fläta med pil och av andra sorters grenar. Det blir bildvisning och samtal om olika tekniker och vi kommer att skapa stora och små alster, några av levande grenar och andra av torkade uppblötta grenar.

Du får mycket inspiration och många idéer, provar på olika tekniker och får med dig en korg hem som du flätar här under helgen.      

Start kl 10 lördag förmiddag. Ankomstfika serveras från kl 09:30. Efter välkommen och presentation håller vi på hela lördagen och söndagen med avbrott för fikor och matpauser.

Pris: 1200:- inkl all förtäring och material. (ingen mons tillkommer då föreningen är idéell)

Övernattning kan antagligen ordnas till billigt pris. Meddela om du behöver den hjälpen!

Anmäl dig genom att klicka här anmälan pilflätning

kompostkorg

images     download

Lär dig ympa fruktträd och välj dina framtida äppelträd

240_F_97901205_V0FYtDbdtKZNxawQZkDuShj40xisREEn

Torsdag kväll 20 april  2017: Vi lär oss skära fina snitt och förena stam med ymp för att få fina framtida fruktträd

240_F_116617848_xRnuiBSiWonKaezk2igFBf5pY9OyD6o0

Det kommer att finnas ett par olika typer av grundstammar och flera sorters ympris, så det går att få helt olika sorters äppelträd. Kvällens lärare är Jonas Nilsson, som är en av Sveriges Pomologiska Sällskaps kontaktpersoner för Gävleborgs län, och en erfaren lärare i detta finurliga hantverk. Han lär ut hur man ympar ris på grundstammar, instruerar och vägleder.

beskuren Jonas NIlsson bild

Torsdag kväll 20 april -17  Gullsjövägen 27 i Järbo  (Sandvikens kommun). Ankomst från kl 17, vi bjuder på lätt förtäring. Kursstart ca 17:45. Beräknad sluttid ca kl 21
Pris 400 kr för kvällen, två träd och förtäring ingår.

Du kan köpa material för ytterligare äppelträd på plats. De betalar du då. Begränsat antal deltagare!

Anmäl dig snarast och senast den 10 april. Anmäl dig genom att klicka här!  Du kommer då till ett formulär som vi ber dig fylla i! Och uppgifter om betalning. (Kontaktformuläret som syns här intill kan du använda oss om du vill fråga om något)

workshop att lerklina en trossbotten av trä 4-5 maj 2016

100_0039 IMG_0799 IMG_0817

Workshop onsdag 4 + torsdag 5 maj: Vi lerklinar en trossbotten i ett trähus. Du får vara med och förbereda, göra lerblandning för detta syfte och lerklina. Samtal, info och praktik! Guidad tur på denna Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera, ingår. Pris 600:- inklusive enkelt härbärge natten mellan onsdag och torsdag och all förtäring. (Ta med egna lakan, handuk och bra arbetskläder)

Vi håller till i Järbo, Sandvikens kommun Gästrikland. Mer info och anmälning till info@ekobyggmedlera.se

 

 

Svärdsjö-får-träff 5 september

Denna aktivitet har ingen koppling till lerbygge – men genomfärs på gården som är Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera.

 

Alla som har Svärdsjöfår eller är intresserade av den rasen och kanske funderar på att skaffa får just av den trevliga sorten hälsas varmt välkomna till en heldagsträff lördagen den 5 september. Självklart är också andra får-intresserade personer välkomna!

Möjlighet finns att anlända dagen innan och övernatta i närheten av gården där träffen ska hållas. Naturligtvis finns möjlighet att även övernatta till söndagen.

Denna helg är ett utmärkt tillfälle att byta baggar, sälja eller köpa bagge och tackor, prata om speciella fördelar och/eller omständigheter som vi upplever med individer av just vår ras. Genbanksansvarig för Svärdsjöfåren: Nina Lundberg från Piteå kommer att vara här  och berätta för oss om rasens historia, hur det går nu för denna ras, lite om statistik, m.m. Hon är också beredd att  svara på frågor som ni kan tänkas ha om utfodring, lamningshjälp, sjukdomar, avelsråd, hur man hanterar får, hur man tar hjälp av vallhund, tips på hur man bygger foderhäckar och lamningsboxar eller vad som önskas. Naturligtvis är det allra bäst om ni som vill delta ger henne chans att förbereda sig på frågorna! Det görs lättast genom att ni skriver in frågor på anmälningsformuläret.

Som “det lilla extra” under vår träff gör vi gemensam utflykt (med några bilar) enbart några mil in över gränsen mot Dalarna (en timmes resa). Där ska vi besöka familjen Barkas i Svärdsjö där rasen har sitt ursprung. Vi får träffa mamma Anna-Britta och Elisabeth som båda är inställda på att berätta för oss om sina erfarenheter och sin historia om hur de började att rädda rasen. Vi får också träffa mycket tama och personliga får på deras gård.

Vi kan också duka upp ett bord och visa varandra hantverk som gjorts av våra fårs ull och skinn! På detta sätt kan vi säkert inspirera varandra! Ta med egna alster så gör vi en vacker tillfällig utställning under dagen!

Varmt välkomna till en heldag (ev. förlängd med övernattningar) kring våra rara hornlösa Svärdsjöfår!

pris: 450:-/person inkl övernattningar och all förtäring under lördagen samt kvällsfika fredag och/eller frukost söndag morgon. 

Träffen genomförs i Järbo (Sandvikens kommun) i Gästrikland. Vägbeskrivning ges efter anmälan som görs här.  Om Du inte använder dator – ring Marjo Marthin 0290 – 70770. Marjo är frun på gården där träffen hålls och där det förstås också finns Svärdsjöfår. Här finns också en mycket modig och duktig herdehund som lever med fåren och håller björn, varg, lo och räv på avstånd. Denna gård är Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera. Guidad tur kan förstås genomföras om intresse finns men det blir antagligen svårt att hinna med under lördagen – så kanske bäst söndag morgon efter frukost.

Ang frågor just om livdjur och byten/försäljning/inköp är det säkrast att prata direkt med Nina på tel: 070 – 308 54 97 eller maila på mailadress: carleishgarden@gmail.com 

kallemedfårcrop72

Foto från gården där Svärdsjöträffen ska genomföras: Fårvaktaren Kalle Kavat med några av sina flockmedlemmar. Han är av rasen Pastore Maremmano Abruzzese, till vardags säger man ”Maremma”. Det är en ras som utvecklats under mer än 2000 år för att vara en självständig ”herde” för sina får. Självklart är det inte alla individer av den rasen som är så lugna, modiga och lämpliga för det krävande jobbet men de som håller måttet klarar ofta sin flock fri från viltangrepp bättre än elstängsel. Tillstånd behövs från Jordbruksverket, Länsstyrelsen och Viltskadcenter för att få ha en herdehund som lever med fåren dygnet runt, året runt.

Foto: Erik Bodell

Söndag 8 mars: Start; läse- och samtalscirkel

ingen-framtid-utan-forlatelse forlatelse-den-fyrfaldiga-vagen-till-helande-for-oss-och-var-varld

Söndag kväll den 8 mars  kl 17 träffas vi för första gången. Vi bestämmer tillsammans hur många träffar vi ska ses, när och hur länge…

Vi utgår från Desmond Tuto´s och  hans dotters fantastiska bok om Förlåtelse. Han har sagt: “Utan förlåtelse ingen framtid”, det är ett påstående som kan förstås på många plan…

Självklart behöver vi inte dela våra djupaste privata (hemliga) erfarenheter och tankar med varandra i denna grupp! Vi kan prata OM våra processer och erfarenheter av läsningen och övningarna på ett personligt och äkta sätt utan att behöva avslöja våra privata tankar! Vi kan dela så mycket eller så lite vi vill! Men att ha en struktur för hur vi läser boken, och att berätta för varann vad vi får ut av att göra de fina övningarna,  vad vi har för nytta av skrivövningarna, meditationsövningarna och vissa symbolhandlingar som boken på ett mycket fint sätt vägleder läsaren att använda som redskap för att komma vidare i vars och ens liv.

Denna cirkel kan ge impulser för var och en att komma vidare i livet!

Jag som inbjuder till denna cirkel har sträckläst boken som är underbar, men jag lät bli att göra  övningarna. Jag tänkte att dem gör vi i sakta mak när vi har en plan för hur ofta och när vi ska träffas. Cirkeln och boken blir fantastiska redskap för oss var och en för att komma vidare i våra respektive liv… För alla har vi någon “surdeg” som ligger där i något “hörn” av vår själ och dämpar, hämmar… Nu tar vi varsamt hand om oss själva och växer vidare! Kom med!

 

Lördag 21 mars: Workshop: lerbygge med udda material

72pxIMG_3258

Med start kl 10 blir denna lördag en workshop där vi lär ut allt vi lärt oss om att använda udda material i lerbyggen. Bl.a. fårull doppad i lervälling som tätning mot drag, kottar, m.m. Vi visar först många exempel på vad vi använt, sedan provar Du på själv! 300:- heldag inkl. lunch

Fredag 27 Mars: Kurs i lamning och lamningshälp

lamm

Fårhälsovården förlägger en kurs hit: en eftermiddag om lamning och lamningshjälp kl 14 – 17. Mycket “matnyttig” kunskap för fårägare!

 

Anmälan före 13 Mars http://www.svdhv.org/sv/aktuellt/kursutbud/far/

Detta är det enda evenemang som vi inte arrangerar själva, därför kan vi inte ta emot anmälan!

Söndag 19 april: INSTÄLLD p.g.a. SJUKDOM

Brittmarie blommor+stövlar

TYVÄRR måste vi ställa in söndagens evenemang!

Vi återkommer och erbjuder ny dag så snart vi hittat lämpligt datum för

Fröbytardag och info om att bevara mångfald

 

klockan 15 samlas vi för en fröbytareftermiddag med undervisning om framtid.

Detta tillfälle infaller under “Framtidsveckan”, ett mycket lämpligt tillfälle att informera om Sesams viktiga arbete för att bevara mångfald inför framtiden vilket vi också planerar att berätta lite om.

Dessutom självklart tillfälle att byta frön, planera årets aktiviteter/träffar och dela “trädgårdsdrömmar”

Fika till självkostnadspris.

Vi hoppas att många “gamla” Sesam-medlemmar kommer och att detta blir ett tillfälle att också presentera Sesams viktiga arbete för blivande medlemmar!

Gratis + fika till självkostnadspris

Tisdag 21 april: att anlägga en lasangebädd + mask-inspiration

72px100_1578

Med början klockan 18 denna tisdagskväll  under Framtidsveckan lär vi ut vårt bästa sätt att göra”lasagnebäddar”, ett fantastiskt sätt att få frisk jord i upphöjda odlingsbäddar, och vi berättar förstås allt om varför vi gillar just detta sätt att odla… Vi vill också inspirera till mask-komposter och berättar om maskars stora – undervärderade – arbete och hur vi får nytta av det!   80:- inkl fika