Svärdsjö-får-träff 5 september

Denna aktivitet har ingen koppling till lerbygge – men genomfärs på gården som är Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera.

 

Alla som har Svärdsjöfår eller är intresserade av den rasen och kanske funderar på att skaffa får just av den trevliga sorten hälsas varmt välkomna till en heldagsträff lördagen den 5 september. Självklart är också andra får-intresserade personer välkomna!

Möjlighet finns att anlända dagen innan och övernatta i närheten av gården där träffen ska hållas. Naturligtvis finns möjlighet att även övernatta till söndagen.

Denna helg är ett utmärkt tillfälle att byta baggar, sälja eller köpa bagge och tackor, prata om speciella fördelar och/eller omständigheter som vi upplever med individer av just vår ras. Genbanksansvarig för Svärdsjöfåren: Nina Lundberg från Piteå kommer att vara här  och berätta för oss om rasens historia, hur det går nu för denna ras, lite om statistik, m.m. Hon är också beredd att  svara på frågor som ni kan tänkas ha om utfodring, lamningshjälp, sjukdomar, avelsråd, hur man hanterar får, hur man tar hjälp av vallhund, tips på hur man bygger foderhäckar och lamningsboxar eller vad som önskas. Naturligtvis är det allra bäst om ni som vill delta ger henne chans att förbereda sig på frågorna! Det görs lättast genom att ni skriver in frågor på anmälningsformuläret.

Som “det lilla extra” under vår träff gör vi gemensam utflykt (med några bilar) enbart några mil in över gränsen mot Dalarna (en timmes resa). Där ska vi besöka familjen Barkas i Svärdsjö där rasen har sitt ursprung. Vi får träffa mamma Anna-Britta och Elisabeth som båda är inställda på att berätta för oss om sina erfarenheter och sin historia om hur de började att rädda rasen. Vi får också träffa mycket tama och personliga får på deras gård.

Vi kan också duka upp ett bord och visa varandra hantverk som gjorts av våra fårs ull och skinn! På detta sätt kan vi säkert inspirera varandra! Ta med egna alster så gör vi en vacker tillfällig utställning under dagen!

Varmt välkomna till en heldag (ev. förlängd med övernattningar) kring våra rara hornlösa Svärdsjöfår!

pris: 450:-/person inkl övernattningar och all förtäring under lördagen samt kvällsfika fredag och/eller frukost söndag morgon. 

Träffen genomförs i Järbo (Sandvikens kommun) i Gästrikland. Vägbeskrivning ges efter anmälan som görs här.  Om Du inte använder dator – ring Marjo Marthin 0290 – 70770. Marjo är frun på gården där träffen hålls och där det förstås också finns Svärdsjöfår. Här finns också en mycket modig och duktig herdehund som lever med fåren och håller björn, varg, lo och räv på avstånd. Denna gård är Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera. Guidad tur kan förstås genomföras om intresse finns men det blir antagligen svårt att hinna med under lördagen – så kanske bäst söndag morgon efter frukost.

Ang frågor just om livdjur och byten/försäljning/inköp är det säkrast att prata direkt med Nina på tel: 070 – 308 54 97 eller maila på mailadress: carleishgarden@gmail.com 

kallemedfårcrop72

Foto från gården där Svärdsjöträffen ska genomföras: Fårvaktaren Kalle Kavat med några av sina flockmedlemmar. Han är av rasen Pastore Maremmano Abruzzese, till vardags säger man ”Maremma”. Det är en ras som utvecklats under mer än 2000 år för att vara en självständig ”herde” för sina får. Självklart är det inte alla individer av den rasen som är så lugna, modiga och lämpliga för det krävande jobbet men de som håller måttet klarar ofta sin flock fri från viltangrepp bättre än elstängsel. Tillstånd behövs från Jordbruksverket, Länsstyrelsen och Viltskadcenter för att få ha en herdehund som lever med fåren dygnet runt, året runt.

Foto: Erik Bodell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − = 4