Rocket mass heater Sv: ”raketugn med värmebänk” workshop fr kväll 30/6 – sö em 2/7 -17

henrik-litenEn sådan här supereffektiv, billig eldstad har vi vela bygga i flera år. sensommaren -16 byggde vi äntligen den första med lera, sand, stenar och bara några få köpta detaljer. Den fungerar bra!

Vi planerar att under sommaren -17 bygga ytterligare åtminstone en, nämligen i ett utekök där vi ofta lagar mat året om. Ev. bygger vi också en i växthuset för att kunna ge värme till små plantor vid förkultivering kommande vårar!

I uteköket har vi under senhösten -16 börjat att bygga ytterligare två små elstäder; “rocket stoves”, d.v.s. samma typ av eldstad men utan någon massiv värmebänk. Dessa två små eldstäder kan liknas vid två kokplattor att laga mat på.

Beroende på hur många deltagare vi blir på denna workshop hinner vi kanske bygga på alla dessa eldstäder – vilket ger en bra bredd på inblick för oss alla. På bilden ovan ser du Henrik Othzén som var arbetsledare under arbetet med vår första rocket mass heater. Han kommer att leda arbetet även under workshopen. Angele Kalvinskaite var också med under hela byggtiden hösten -16 och hon skriver nu, våren -17, sin kandidatuppsats för sin ingenjörsexamen på alla de mätningar hon gjorde i vintras på denna eldstad. Hennes rapporter ser ut att bli det första som skrivs på svenska om denna typ av eldstad.  Angele planerar också att vara med denna helg.

Så här tänker vi oss helgen:

Fredag  30/6: kl 18-18.30 ankomstfika. Presentation av oss alla som deltar. Informell föreläsning och samtal om rocket mass heaters och rocket stoves. Vi som byggt vår första visar och berättar hur vi gjort och hur vi tänkt. Inkvartering och godnatt

Lördag 1/7  kl 8:30 frukost, därefter guidad tur runt alla lerhusbyggen på gården; information och inblick i många sätt att bygga med lera. Därefter lunch och sen startar vi direkt att bygga raketugn/-ar och värmebänkar hela eftermiddagen och in på kvällen så länge vi orkar och vill. Pauser för fika och mat förstås

Söndag 2/7 Frukost och sedan under hela förmiddagen fortsättning bygge, lunch och bygge ett tag till. Avslut i samband med eftermiddagsfika.

Begränsat antal deltagare

Pris 2200:-/ person inklusive all förtäring och övernattning i enkelt, antagligen mixat boende

Ta med: varma oömma arbetskläder samt egen sovsäck och handduk

Anmäl dig genom att fylla i ett formulär som öppnas i ett nytt fönster.  Klicka här!

om du vill fråga om något kan du istället använda kontaktformuläret här intill!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 + 4 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>