Lerulls-workshop fre 18 augusti – sönd 20 augusti

KOM och experimentera med oss – för att förbereda att på sikt få fram framtida goda ekologiska byggmaterial! 

72pxIMG_2792

Fårull betraktas av de allra flesta som en restprodukt från fårhållning. Många plöjer ner sin ull eller bränner den. Synd!  Här på gården  återbrukar vi all vår fårull. Den finaste hantverkar vi med, t.ex. tovar av, den smutsigaste använder vi som marktäckning i odlingarna och kvalitén däremellan använder vi som armering i våra lerhusbyggen. T.ex. för att minimera sprickbildning överbryggar vi materialmöten med ull som vi doppat i lervälling.  

Denna vår experimenterar vi dessutom med lerull lite mer än vi tidigare gjort. Två studenter som snart blir klara ingenjörer på Högskolan i Gävle är med denna vår och har gjort lerullsplattor som de sedan gjort mätningar i laboratorium på och  skriver om resultaten. Detta blir ämnet för deras kandidatuppsats.

100_4680

Under våren  och försommaren -17 har vi -flera personer experimnenterat på flera sätt med lerull. Vi fortsätter ! Denna helg i augusti planerar vi att fortsätta och öppnar upp för dig som är intresserad. Vi kommer att visa på flera sätt att jobba med lera och ull bl.a. vidareutveckla idéer om att gjuta plattor av ull och lera på flera sätt och dessutom lerullsblock. Den sortens block blir förstås inte bärande som Lecasten – men tänk så praktiskt det vore att mura upp sådana block i en bärande träkonstruktion! Det skulle kunna bli en mycket  isolerande vägg som man sen lerklinar invändigt för värmelagring och lerputsar utvändigt som skydd mot väder och vind… Du kan också  prova på att göra vicklar med lerull,

Kom och experimentera med oss och utveckla idéerna! För visst vore det toppen om vi i framtiden kunde få igång någon produktionslinje av material som dessa… så att alla ekobyggare kan få tag i inhemska produkter istället för att importera från Tyskland t.ex….. Kanske är du en entreprenör som inom en snar framtid kommer igång med en sådan produktionslinje i Sverige? Eller du är en självbyggare som vill vara med och experimentera för att sen kunna skapa byggmaterial till ditt eget framtida boende med både isolering och termisk massa (som lagrar värme) ?!

Marjo Marthin som bor på gården och är sekreterare i Lerbyggeföreningen i Sverige, och har byggt med lera sedan 2010 leder workshopen. Fred Andersson som varit medlem i Lerbyggeföreningen i ca 25 år och har byggt med de flesta tekniker och vurmat för just LERULL i många är är med och assisterar oss alla under hela workshopen. Så här tänker vi oss helgen:

Fredag: kl 19:00 ankomstfika. Presentation av oss alla som deltar. Samtal om ekobygge, isolering och värmelagrande material. Inkvartering och godnatt.

Lördag  kl 8:30 frukost, därefter guidad tur runt alla lerhusbyggen på gården; information och inblick i många sätt att bygga med lera. Därefter lunch och sen startar vi direkt att blanda lervälling och begjuta fårull med. Vi pressar plattor och block efter allas våra idéer! Vi fortsätter hela eftermiddagen och in på kvällen så länge vi orkar och vill. Pauser för fika och mat förstås + kvällsföreläsning med bildvisning.

Söndag: frukost och sedan under hela dagen fortsättning på det vi påbörjade under lördagen. Pauser för fika och mat förstås! Avslutning söndag em.

Begränsat antal deltagare

Pris 850:-/ person inklusive all förtäring och övernattning i enkelt boende. Betalas till Pg 19 32 72-2. Ta med: varma oömma arbetskläder, grova skor –  stövlar kanske? Samt sovsäck eller lakan och handduk. Om du vill bo bättre får du ordna annat eget boende, kolla t.ex. med Halvarsbackens Turistboende i Järbo (3,5 km från gården, skjuts kan ordnas) Bokning: Birgitta Olsson 070-220 20 01

Om du inte kommer med egen bil kan du komma kommunalt till Sandviken eller Järbo. Vi kan hämta med bil vid busshållplatsen antingen i Järbo eller i Sandviken. Om du kommer från eller via Stockholm och inte åker bil rekommenderar vi utmärkta SGS-bussen från Stockholm till Sandviken. Bussresan kostar 160:- enkel väg och tar 2 tim och ca 25 min  (måste förbokas hos SGS). Starttiden på fredagskvällen funkar också för deltagare som kommer med bussen som lämnar Stockholm kl 16:00 på fredagen.

Anmälan görs i ett formulär som öppnas i nytt fönster. Här!  Varmt välkommen!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 + = 18

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>