Lär dig ympa fruktträd och välj dina framtida äppelträd

Jan-Svens Juläpple

 

Torsdag kväll 16 april 2020 i Järbo   

FULLTECKNAD . tyvärr kan inga fler deltagare inbjudas!

Förtäring serveras från kl 17, föreläsning från ca 17:45. Fika under kvällen, sluttid ca 21

Pris 500:- för hela kvällen inklusive förtäring, fika senare under kvällen och två färdiga små träd att ta med hem

Du välkomnas till en innehållsrik kväll med teori och praktik kring att ympa! Först lite förtäring (så att du kan komma hit direkt efter jobbet om  du jobbar till sen eftermiddag). Ankomst och start av servering kl  17.

Ca 17:45 blir det föreläsning av kvällens lärare, Sylve Rolandsson, som är aktiv i Pomologiska sällskapet och van föreläsare och praktisk lärare i “äppelsammanhang”.

Därefter lär vi oss att skära snitten rätt och förena stam med ymp för att få fina framtida fruktträd! Det är som en liten “operation” då man måste iaktta verklig hygien!  Två färdiga små äppelträd ingår i kursavgiften, förutom föreläsning,  praktisk instruktion, vägledning, ympvax, tejp och lite jord som du planterar trädet i. Förtäring i början av kvällen samt fika under kvällen ingår i priset. Ympkniv kan du låna under kvällen.

Du kan också köpa den med dig hem för 100:-  ifall du vill fortsätta med denna ädla hobby! Kniven är vald av Sylve som vet att just denna modell bra till den här sortens finlirs-operation 😉 (och även annat arbete med en bra kniv)

Knivar som vi har att låna ut och som han rekommenderar ser ut så här:

Och den noggranna operationen påbörjas så här med rena händer:

Du kan självklart boka flera grundstammar och betala 50:- per ytterligare färdigt litet träd att ta med hem! De är också perfekta presenter att ge bort!

Det kommer att finnas  grundstammar av typen A2. Sylve och jag, Marjo, har diskuterat igenom ifall vi också skulle erbjuda andra sorters grundstammar denna kväll, t.ex. svagväxande träd. Men vi har kommit fram till att just A2 är det bästa för klimatet här i trakten. Träden blir storleksmässigt ca 80% av ett “gammeldags” riktigt högt och stort äppelträd.

Vad gäller ympris, så går det att skapa helt olika sorters äppelträd! Vi kommer att erbjuda ympris från flera sorters träd. Du kan skapa träd som ger sommarfrukt, höstfrukt, frukt för att i första hand musta av eller vinterfrukt som tål olika lång lång lagring! Du väljer och skapar din framtida äppelskörd! Exakt vilka sorter vi fått fram till vår ympkväll är ännu inte klart, men det kommer att bli ett rikt utbud! Lite mer om vilka sorter vi garanterat kan erbjuda finns på anmälningsformuläret som du ser om du väljer att anmäla dig. Nedanstående äpple är Gästriklands landskapsäpple, den kommer det garanterat att finnas ympris av plus flera andra sorter.

Antalet platser är naturligtvis begränsat och tyvärr är det mycket bråttom att veta hur många grundstammar vi ska ta hem – så anmäl dig direkt om du är intresserad!

Torsdag kväll 16 april 2020 ses vi alltså på Lärkans och min gård i Järbo (Sandvikens kommun). Ankomst från kl 17, vi bjuder på förtäring. Föreläsningen startar ca 17:45. Fika under kvällen. Beräknad sluttid ca kl 21. Men du får vägledning och kan hålla på tills de träd du vill ha med dig hem är klara – eller att du känner dig säker att fortsätta hemma! Pris 500 kr för kvällen. + ev. tillägg för fler än två träd. Betala i samband med anmälan. så att vi säkert har grundstammar i rätt antal när vi ses!

Du kan som sagt skapa flera träd än de två som ingår i kursavgiften. Men du måste bestämma NU  hur många träd du vill skapa, alltså samtidigt som du anmäler dig, för det håller redan på att ta slut på grundstammar som man kan beställa. Jag, Marjo, har redan reserverat ett antal grundstammar för detta kvällsevenemang men jag måste bekräfta antalet  träd som företaget ska hålla åt oss redan den 7 februari 2020! Efterfrågan är mycket stor!

Grundstam, ympris och annat material för ytterligare äppelträd än de två som ingår i kursavgiften kan vi erbjuda för 50:-/ träd.

Begränsat antal deltagare!

Anmälningstiden har gått ut och tyvärr finns inga platser kvar!

Kontaktformuläret som syns här intill kan du använda om du vill fråga om något)

Svenska äpplen (inbunden)P.s. Görel Kristina Näslund, en ledare inom Pomologiska sällskapet, har skrivit flera äppelböcker. Hennes största heter Svenska äpplen. I handeln kostar den ca 630:-  Under vår ympkväll kan du få köpa den direkt av Sylve för 500:-

Här ett utdrag av vad Bokus skriver om boken: “Import av äpplen kräver långa transporter till nackdel för miljön. Inte minst av den anledningen vill allt fler i dag odla sina egna äpplen. En annan orsak är att äpplen odlade utan besprutning i den egna trädgården smakar allra bäst. Med rätt sortval kan faktiskt alla, som har odlingsmöjligheter och inte bor alltför långt norrut i landet, vara självförsörjande på äpplen från slutet av juli till maj.
Görel Kristina Näslund är en av vårt lands främsta pomologer och här presenterar hon 245 sorter som med framgång kan odlas i Sverige.”

Här kan du se bilder och information om hur Sylve ympar för Högbos räkning:  https://www.hogbobruk.se/bruket/appelgenbanken/ympning.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 5 = 12