23-25 juni: matkällarkurs

Matkällare förminskad (kopia)Hur en gammal matkällare ska renoveras är en kunskap som är på väg att gå i graven med goda hantverkare som jobbar efter gamla principer och förstår sig på detta. Sedan något år har vi i Föreningen Kulturand inventerat möjligheten att arrangera en sådan kurs. På vissa håll har liknande kurser arrangerats av eller i samverkan med respektive länsstyrelse. Den möjligheten finns inte längre, i alla fall inte nu i vårt län Gävleborg. Det är också extremt svårt att hitta goda lärare i detta ämne. Nu har vi äntligen hittat den rätte läraren: Roland Marklund, som i Jämtlands län de senaste två åren besiktigat och gett renoverings-instruktioner för 50 st (!) matkällare i det länet.

Måndagen efter midsommar, d.v.s. 23 juni 2014 har vi alltså lyckats boka Roland, han är beredd att bila hit ner till oss då. Denna första dag får slagsida åt teoretisk förståelse och regelrätt undervisning genom att Roland berättar utifrån bilder, en alldeles nyproducerad filmen han varit med och skapat, och sina egna modeller av matkällare.

På gården där kursen hålls är vi då igång och renoverar en gammal matkällare. Under måndagen räknar vi också med att kunna åka på en liten utflykt och titta på några fler matkällare i närheten och få höra Rolands kommentarer och renoveringsförslag för respektive matkällare. Han föreläser och instruerar hela måndagen, därefter jobbar vi praktiskt efter hans instruktioner under två dagar.  Hjälplärare på kursen är Pontus Carlsson, en ung mångsidig hantverkare som i fjol var med och dokumenterade på en liknande kurs på annat håll i Sverige under ledning av en annan lärare. Nu, våren 2014 skriver Pontus sin kandidatuppsats om just matkällarrenovering. Han är självklart med redan under måndagen och blir den som fortsätter att leda det praktiska arbetet under tisdagen och onsdagen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 5 = 4